На украинските бежанци и техните деца в Кьолн най-вероятно не им

...
На украинските бежанци и техните деца в Кьолн най-вероятно не им
Коментари Харесай

Как в Германия помагат на украинчетата да забравят войната

На украинските бежанци и техните деца в Кьолн най-вероятно не им е до срещи с изкуството – до момента в който не престават да се тревожат за околните си в родината и се пробват да устроят живота си в чужбина. Но ако решат да отидат на галерия, да гледат картини и да научат повече за изкуството от 20 и 21 век музеят " Лудвиг "  в Кьолн (един от най-значимите музеи за изобразително изкуство в Европа) отваря необятно вратите си за тях - със специфични обиколки из залите на украински език и с стратегия за родители с деца над шест години.

Тези занимания се организират към този момент от година съвсем всяка седмица и се радват на огромен интерес, споделя за Дъждовни води Ангелика декор Томашевски от управата на музея. Именно тя е авторка на концепцията, за която споделя следното: " Искахме да предложим нещо, с помощта на което те да изживеят нещо позитивно, да прекарат прелестно със семействата си, предимно майки с деца, да им дадем възможност да видят неща, които са разнообразни от сложната и трагична обстановка в Украйна ".

Едно сполучливо начинание

Всъщност програмата не е по-различна от другите, които музеят предлага специално за деца, продължава Фон Томашевски. " Децата са доста любопитни – те се интересуват по какъв начин са основани картините, по какъв начин се изобразяват вълшебните същества, по какъв начин се вършат колажите, т.е. вълнува ги всичко, което подтиква тяхното въображение ", прибавя тя.

Информацията за това, което предлага музеят, се разпространява елементарно - посредством обществените медии и в канали, предопределени особено за украинците в Германия. " Година след началото на самодейността несъмнено бих я определила като сполучлива “, споделя изкуствоведката и добавя: " Имахме огромен шанс, тъй като всичко това коства пари – заниманията са безвъзмездни за украинците, само че не са безвъзмездни за уредниците, т.е. за музея, чиито донори незабавно прегърнаха концепцията и събраха нужните средства. Надявам се да нямаме проблеми с финансирането и в бъдеще, с цел да можем да продължим програмата. Лично аз съм оптимистка ", споделя Ангелика декор Томашевски.

От музея " Лудвиг " в Кьолн дефинират като сполучлива самодейността си за украински децаСнимка: Pooyan Mokari/DW

А дали тя счита, че немската страна прави задоволително за децата на украинските бежанци? " Това несъмнено е сложен въпрос. Ние да вземем за пример направихме една дребна листовка на украински, с цел да улесним хората, които желаят да дойдат в нашия музей и да го обходят като един тип игра. Никога не можем да сме сигурни, че това, което вършим, е задоволително – постоянно може още. Но мисля, че не малко организации и институции се постараха да реагират бързо и излязоха с разнообразни оферти. "

" Това е войната, тя наподобява по този начин "

Олга Драчук-Майер води ежеседмичните двучасови занимания с украинските деца. " Започваме с игра - да могат децата да се срещнат и да се раздвижат, да се усети какво е настроението им, след което им описвам за някоя избрана тематика, която нормално е обвързвана с настоящите изложения в музея. Опитвам се да им обясня какво е кубизъм, сюрреализъм, попарт, след което посещаваме самата експозиция, преглеждаме картини, приказваме за тях, запитвам ги по какъв начин им се коства, какво им приказват и постоянно получавам доста забавни отговори, тъй като децата имат необикновено въображение. Те на собствен ред задават въпроси, да вземем за пример - за какво художникът рисува точно по този начин, какво ли е имал поради и други.

Децата виждат в картините обаче и неща, които ги няма там – войната, насилието. В музея има и картина на Герхард Рихтер, която се назовава точно " Война ". Не споделям на децата името ѝ, запитвам ги каква, съгласно тях, е тематиката на тази ярка и пъстра картина. Едно момиченце незабавно ми отговори – това е войната, тя по този начин наподобява.

" Стават още веднъж деца "

На финала се връщаме в ателието и започваме да рисуваме по съответната тематика, примерно " попарт ". Взимаме хрумвания от създателя, за който съм им говорила - в случая Анди Уорхол - и децата се пробват да наподобят неговия жанр. "  

 " Тук и в този момент " се назовава изложбата в музея " Лудвиг " в Кьолн, отдадена на украинския модернизъм от началото на 20 векСнимка: National Art Museum of Ukraine

А дали им оказва помощ изкуството? " При всички случаи, твърдо да ", безапелационна е Драчук-Майер. " Децата идват още веднъж и още веднъж. Имаме 15 места за деца сред шест и 12 години и описът ни постоянно е цялостен. Това ме радва доста, а виждам и по какъв начин се развиват децата - в началото са плахи, усещат известна неустановеност, само че с всеки идващ път се отпускат от ден на ден и повече, стават по-разговорливи, задават въпроси, смеят се. Стават още веднъж деца, някак оттласкват контузиите, които са претърпели. "

По този метод минава опознаването на европейското изкуство от страна на украинчетата, пристигнали в Кьолн. На трети юни в музея отваря порти и изложбата " Тук и в този момент ", отдадена на украинския модернизъм от началото на 20 век. Изложбата включва 80 творби, основани в периода 1900 - 1930 година, както и стъклена апаратура на младата художничка Даря Колцова. Вече е била показана в музея " Тисен-Борнемиса "  в Мадрид. В Кьолн може да бъде забелязана до края на септември.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР